Icoon telefoon Bel ons
  • Icoon telefoon 088 - 5753000
  • Icoon envelop [javascript protected email address]
werken bij Zozijn

Agnes van der Stouwe

coördinerend ondersteuner

“ Aanvankelijk ging ik kennismaken met een cliënt om als vrijwilliger aan de slag te gaan maar dat liep anders, en nu werk ik als coördinerend ondersteuner."

“Aanvankelijk ging ik kennismaken met een cliënt om als vrijwilliger aan de slag te gaan maar dat liep anders, en nu werk ik als coördinerend ondersteuner op Kemphaan 15 en binnen dagbesteding Kemphaan 25.
Als gediplomeerd ondersteuner (SPW 4) had ik in 2008 privé niet de ruimte voor verplichtingen die een vast contract met zich meebrengen. Vandaar de belangstelling voor vrijwilligerswerk. Helaas mocht ik als vrijwilliger niet alleen op stap met E vanwege epilepsie, dus dat ging het niet worden. Binnen de dagbesteding van E was er behoefte aan een vaste invalkracht en dat werd ik. Al snel kwam er ruimte voor meer uren en werd het een vast contract. Sinds drie jaar werk ik als coördinerend ondersteuner binnen dagbesteding en sinds kort dus ook binnen de woning.

Gewoon doen waar je goed in bent en blij van wordt

Kemphaan 15 is een woning waar intensieve zorg/begeleiding wordt geboden. Welke term je hiervoor gebruikt maakt voor mij geen verschil. (Ver)zorgen zie ik als een vorm van begeleiden en begeleiden is voor mij ook zorgen voor. Dus lekker loslaten al die termen en gewoon doen waar je
goed in bent en blij van wordt. Vooral dat blij worden van… is voor mij belangrijk. Door voor mezelf te onderzoeken waar ik echt blij van wordt, en te kijken wat ik daarvoor nodig heb en waar ik dat kan halen, is mijn huidige werkplek ontstaan. De perfecte werkplek bestaat niet maar die creëer je
zelf. Met dank aan mijn managers die zo flexibel zijn om hierin mee te gaan.
Door deze combinatie van wonen en dagbesteding ben ik zeer nauw betrokken bij de cliënten. Binnen wonen ben ik van alles voor de cliënt aan het regelen, heb ik contact met andere disciplines en dat maakt mijn werk heel divers. Daarnaast vind ik het belangrijk een goed contact te onderhouden met ouders/verwanten, vrijwilligers en dagbesteding. Ouders/verwanten trekken vaak al hun hele leven op met hun kind, broer of zus. Zij hebben soms een andere kijk op de situatie maar
daarin zit juist ruimte voor dialoog en dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Dit geldt ook voor dagbesteding. Daar ben je echt met de cliënt bezig. Dat is toch anders dan binnen wonen waar je meer voor de cliënt werkt. Omdat ik nu bij al deze processen betrokken ben, kan en mag ik deelgenoot zijn van de totale zorg rondom de cliënt. Daarnaast heeft iedereen rondom de cliënt zijn/haar eigen specialisatie, waardoor ik gemakkelijk iemand kan vragen mee te denken.

Samen weet je meer en kom je verder

Soms hoor ik mensen om mij heen zeggen/vragen, "moet je morgen werken?". Dan heb ik de neiging te zeggen: "ja ik mag morgen werken". Elke dag geniet ik van mijn werk en probeer ik zoveel als mogelijk dingen te doen die ik leuk vind. Collega's vinden weer andere taken leuk en die laat ik dan ook graag aan hen over. Natuurlijk zijn er ook dagen dat het even niet lekker loopt, cliënten waar het niet goed mee gaat of open diensten door ziekte. Dat is onderdeel van het werk en de kunst is daar luchtig naar te kijken. Na elke donkere wolk breekt uiteindelijk de zon weer door. Binnen Zozijn zijn er tal van mogelijkheden om "aan jezelf te werken", te leren relativeren en grenzen te stellen.
In het begin van de corona tijd, toen er weinig mogelijkheden waren voor cliënten vond ik dat lastig. Gaandeweg ontstonden er nieuwe activiteiten die voor cliënten zo waardevol blijken te zijn dat het jammer zou zijn deze na de corona weer terug te draaien. Zo zit één van onze cliënten al vanaf maart thuis omdat hij het niet ziet zitten met een mondkapje op in het busje te moeten. Om hem toch zinvolle dagbesteding te bieden hebben we een alternatief programma bedacht wat hij binnen de woning kan uitvoeren. Hierdoor is een samenwerking (naast elkaar) ontstaan met een andere cliënt die we niet voor mogelijk hadden gehouden. Als ik hen bezig zie, soms zelf initiatief zie nemen en genieten van hun 'werk' dan denk ik, "ja, daar doe ik het voor".

Zozijn werkt

Bij Zozijn vind ik de ruimte en flexibiliteit om te doen waar ik goed in ben en waar ik blij van word. Dat gun ik iedereen, zowel collega's als cliënten. En vanuit deze ervaring kan ik zeggen: Zozijn werkt!!”

Agnes van der Stouwe