Icoon telefoon Bel ons
  • Icoon telefoon 088 - 5753000
  • Icoon envelop [javascript protected email address]
werken bij Zozijn

Lars Barten

ondersteuner wonen

“Door het snelle schakelen en het kunnen inspelen op de vragen van cliënten vliegt de tijd en is je dienst zo voorbij”

Aan de rand van Zevenaar in de regio Achterhoek/ Liemers ligt te “Thushoeve” Dit is een 
woon/dagbestedingslocatie van Zozijn aan de rand van Zevenaar in de regio Achterhoek/ Liemers.
Sinds april 2020 werkt Lars hier. In het verleden liep hij hier een ook al eens stage.

Geen dag is hetzelfde, er gebeurd altijd wel iets

Naast het wonen wordt er op het terrein van de Thushoeve ook dagbesteding gegeven aan ongeveer 25 cliënten. Het terrein bestaat uit een grote tuin een winkel en er zijn ook verschillende dieren te vinden. “Sinds Corona staat er een kraam aan de weg. Leuk is om te zien dat hierdoor het laagdrempelig is geworden voor mensen om de Thushoeve te kunnen vinden. De aanloop van mensen is gegroeid en de omzet van de winkel is gestegen” Daarnaast staat er een grote woning
waarin ruimte is voor 8 cliënten. “Wonen en dag besteding zijn gescheiden teams. Ik werk bij wonen, samen met nog 4 andere
collega’s.”

Bij de Thushoeve wonen op het moment 5 cliënten. Daarnaast wordt een cliënt ambulant begeleid. Allen zijn zij licht verstandelijk beperkt maar functioneren sociaal emotioneel op een lager niveau dan dat je ze op het eerste gezicht zou inschatten. Hierdoor hebben ze de veiligheid en structuur ondersteuning van de begeleiding nodig. “We werken door de week met een ochtend en avonddienst. In de nacht hebben we per toerbeurt een bereikbaarheidsdienst.” “We werken met
een klein team van 5 personen, dit werkt perfect. De lijntjes zijn kort en iedereen stelt zich flexibel op en er is veel draagkracht onderling om dingen op te lossen”
 Tijdens mijn dienst moet ik continue denken wat heeft prioriteit en wat kan ik nog even laten liggen. Die snelheid is iets wat me erg aanpreekt. Door het snelle schakelen en het kunnen inspelen op de vragen van cliënten vliegt de tijd en is je dienst zo voorbij”

Begeleiding

“Wat ik soms moeilijk vind in mijn werk is dat ik mijn cliënten niet altijd kan helpen bij de vragen die ze hebben. Ze hebben soms zulke lastige vragen dat ik niet altijd direct een pasklaar, bevredigend heb. Ik vind het dan lastig als ik weet dat ze er nog de hele nacht mee bezig zijn."Tegelijkertijd maken deze complexere vragen mijn werk wel uitdagend. Je moet beschikken over een flinke dosis nuchterheid en ook je woordje wel klaar hebben en duidelijk kunnen zijn naar de cliënten. 
Soms heeft een cliënt meer aan een duidelijke 'nee' dan aan 'ik ga eens kijken wat ik voor je kan doen'. Dit kan dan tot discussie leiden maar op een later tijdstip krijg je het dan wel terug dat je die veilige basis bent 'Ik heb wat aan jou'. Je kunt als begeleider iemands dag maken of kraken. Ik ga natuurlijk voor het maken. Dat maken kan soms al met een klein antwoord of een kopje koffie ‘s morgens. Gewoon even er zijn en echte aandacht hebben. Die rol te kunnen hebben binnen een kwetsbare club is een hele dankbare rol en als ik zo mijn werk heb kunnen doen, ga ik met een goed en warm gevoel naar huis.”

Ontwikkelen bij Zozijn

“Wat ik als prettig ervaar aan Zozijn is dat de organisatie heel bereikbaar is, Wanneer je iemand nodig hebt, is er ook altijd iemand uit die je verder kan helpen. Zozijn biedt mij ook op dit moment de mogelijkheid om mijn diploma MZ4 te kunnen behalen waardoor ik ook aan mijn eigen ontwikkeling kan blijven werken.”

Lars Barten