Icoon telefoon Bel ons
  • Icoon telefoon 088 - 5753000
  • Icoon envelop [javascript protected email address]
werken bij Zozijn

Lisanne Hilferink

Persoonlijk begeleider NAH

De persoon en het letsel te leren begrijpen, als je dat voor elkaar hebt kun je hele mooie dingen bereiken.

Zozijn biedt begeleiding aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Deze tak van Zozijn heet “Op Pad”. In het dorp Heeten in de Regio Salland werkt Lisanne op een woning voor zes cliënten met NAH als Persoonlijk Begeleider.

“Ik werk met mensen met NAH. Alle cliënten zijn redelijk zelfstandig, onderling is er best een groot verschil in het niveau van functioneren. Er is een bewoner die kookt zelfstanding en regelt alles wat hierbij komt kijken zelf. Een andere bewoner heeft hulp nodig bij bijvoorbeeld het aankleden. De bewoners die hier wonen, moeten een hoge mate van zelfstandigheid hebben om hier te kunnen wonen.

Opleiding

Ik heb de opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg 4 gedaan, daarna ben ik verdergegaan met HBO Social Work. Voor mijn opleiding zocht ik een stageplek, deze vond ik destijds bij Zozijn. Tijdens mijn studie heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de doelgroep NAH op een dagbestedingslocatie in Doetinchem. Ik merkte dat er in de opleiding eigenlijk nog weinig aandacht werd besteed aan NAH. Ik moest vaak op school extra uitleggen wat NAH nu precies inhoudt. Na mijn stage heb ik een tijdje gewerkt als invaller in Doetinchem. Toen kwam de functie van Persoonlijk Begeleider voorbij. Deze wilde ik aanpakken omdat deze dicht bij mijn opleiding ligt.

Klein verantwoordelijk team

We hebben twee diensten op een dag. Van 08:00 uur tot 13:00 uur en in de middag van 17:00 tot 23:00 uur. In de middag is er geen begeleiding aanwezig en in de nacht kunnen cliënten, in geval van nood, gebruik maken van de bereikbaarheidsdienst in Wilp. In de middag is dit een manager of collega. We hebben een klein team. We zijn met vier vaste ondersteuners en drie invalkrachten. Iedereen voelt zich verantwoordelijk. Wanneer er ziekte is dan is het vaak zo opgelost.

Samen met de cliënt zoeken naar mogelijkheden

De verdieping zoeken en vooral het samen met de cliënt zoeken naar de mogelijkheden tot ontwikkeling. Dat vind ik een mooi onderdeel van mijn werk. Eén van mijn cliënten wilde heel graag zangles krijgen van een zangtherapeute om zo op een leuke en zinvolle manier bezig te zijn om te leren omgaan met haar afasie.
Met behulp van familie hebben we iemand gevonden die maatwerk training aanbiedt op het gebied van afasie. Het is ontzettend mooi om te zien wat voor een plezier de cliënte hieraan beleefd.

Ik denk dat er altijd een ontwikkeling ligt in het begrijpen van de cliënten, wat bedoelt iemand? Naar mate je hier langer werkt, leer je cliënten steeds beter kennen waardoor je steeds meer dingen bereikt. Dat je uiteindelijk begrijpt wat iemand met ernstige afasie met een paar woorden bedoelt, dat is een heel proces. In het begin sta je een beetje machteloos maar uiteindelijk weet je wat iemand bedoeld en kan je daarop inspelen, dat is heel erg mooi.
De mate van NAH en het effect op de cliënt is per persoon zo verschillend. De persoon en het letsel te leren begrijpen, als je dat voor elkaar hebt kun je hele mooie dingen bereiken. 

Kansen krijgen

In mijn werk zoek ik uitdaging en vind ik het belangrijk dat je de kansen krijgt om te kijken naar wat mogelijk is. Verder te kijken dan wat er al staat, vrijheid hebben in het nemen van beslissingen. Daarnaast, alles staat of valt met een goed team. Wat hier ook is. Dat is heel belangrijk. Samen met de cliënt stellen we doelen op maar wanneer er geen draagkracht is in het team dan wordt het een stuk lastiger de doelen te bereiken.Wat ik prettig vind bij Zozijn is dat de dingen goed geregeld zijn. De lijnen zijn kort en goed georganiseerd. Het is makkelijk om snel de persoon of informatie te vinden die je nodig hebt.”

Lisanne Hilferink