Icoon telefoon Bel ons
  • Icoon telefoon 088 - 5753000
  • Icoon envelop [javascript protected email address]
werken bij Zozijn

Nicole Henning

coördinerend ondersteuner

Waar ik energie van krijg is vooral het zorgen voor onze bewoners. Een stukje bij kunnen dragen aan hun dagelijkse geluk!

In Raalte, in de Regio Salland, werkt Nicole Henning. Zij werkt daar als een van de drie coördinerend ondersteuners op de Kemphaan 13, een woning voor tien bewoners met een intensieve begeleiding- en zorgvraag. Deze bewoners verschillen in niveau van functioneren. Een aantal van hen hebben Meerzorg. De bewoners zijn verdeeld over drie woonkamers en hebben allen hun eigen appartement. Aan iedere woonkamer is een dienst gekoppeld, die zich specifiek met deze groep bewoners bezighoudt. “Je kan uiteraard altijd voor vragen, ondersteuning of feedback op je collega’s terugvallen”. Door de intensieve begeleiding en het aantal diensten dat nodig is, hebben we een relatief groot team waarmee we werken binnen Kemphaan 13. In de nacht worden de bewoners centraal ingeluisterd door de nachtdienst in Wilp. Daarnaast is er een nachtdienst op de Kemphaan aanwezig, die de zorg draagt voor alle bewoners binnen de Kemphaan. Naast de nachtdienst is er een slaapdienst, die bijspringt in de nacht wanneer dit nodig is. Deze dienst wordt door vrijwel alle medewerkers van de Kemphaan ingevuld.

Omscholing

“In het verleden ben ik opgeleid tot medisch secretaresse, dat heb ik enige tijd gedaan. Daarna ben ik gaan werken in de optiek. Na het verliezen van mijn baan ben ik veel vrijwilligerswerk gaan doen in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg, waarbij ik erachter kwam dat mijn hart ligt bij de gehandicaptenzorg. Ik ben mij toen gaan omscholen en heb de opleiding Persoonlijk begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4 gedaan. In april 2019 ben ik hier op de Kemphaan begonnen. In eerste instantie als specialistisch ondersteuner en in november van 2019 kwam de vacature voor coördinerend ondersteuner vrij en die paste bij mij”.

“Dan ben je echt van toegevoegde waarde, in een heel klein momentje”

“Waar ik energie van krijg, is vooral het zorgen voor onze bewoners. Een stukje bij kunnen dragen aan hun dagelijkse geluk; en dat uit hele kleine dingen halen. Bijvoorbeeld, wanneer er een bewoner hoog in spanning zit en aan het schreeuwen/slaan is, zoek je naar de betekenis van het handelen. Wanneer je dan kunt aansluiten bij de bewoner, begrip kunt tonen, duidelijkheid kunt geven, zo nodig kunt begrenzen en op die manier weer in een goed contact komt met hem/haar, geeft dat veel voldoening. De spanning bij de bewoner kan dan weer afnemen. Je bent dan echt van toegevoegde waarde en dat zit soms in een heel klein momentje. Daarnaast word ik enthousiast van het aansturen van het team, de club bij elkaar houden, elkaar scherp houden en enthousiasmeren.Omdat we een intensieve begeleidingsgroep zijn, zijn er ook wel eens momenten dat het lastig is. Dan merk ik wel dat ik zelf soms ook spanning heb. Dan moet ik goed nadenken bij mezelf; wat neem ik mee aan spanning in deze situatie in en wat breng ik daarbij over op de bewoner, die ook in een spannende situatie zit. Hoe ik dat voor mezelf goed kan reguleren, zodat ik het niet overbreng, is soms wel lastig. Als team krijgen we hiervoor ook coaching en begeleiding in vanuit Zozijn.

Als we sorry zeggen, gaan we daarna weer gewoon verder

“Wat ik een mooi moment vond, was toen ik zelf spanning ervoer in de begeleiding van een bewoonster. Ik had zelf aangegeven in het team even een aantal diensten niet met haar te kunnen werken. Een keer na het einde van een andere dienst kwam deze bewoonster naar mij toe. Ik vroeg haar of ze gezellig met mij wilde kletsen. Ze zei dat ik nog 'sorry' tegen haar moest zeggen, omdat ik in haar beleving iets niet goed had gedaan. Op dat moment kon ik daar weer op inhaken en zeggen: “Ja sorry, maar als we sorry zeggen gaan we daarna weer gewoon verder. We geven elkaar dan een hand”. De reactie van haar was: “Dat mag niet vanwege de Corona.” Dus dat werd een high five in lucht, ik gaf aan: 'dat doen we en dan kom ik ook weer gezellig met jou werken.' En toen was het klaar, voor haar en voor mij; dat was een mooi en bijzonder spontaan herstel”.

Nicole Henning