Overslaan naar content

In Oeganda besloot ze: "Ik ga werken in de gehandicaptensector"

Zoë, coördinerend ondersteuner, deelt haar ervaringen over werken bij Zozijn. Maar ook waarom ze koos voor de gehandicaptensector.

Tijdens haar studie deed Zoë veel stages in het buitenland. In Oeganda werkte ze bij een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar had ze een bijzondere ontmoeting. Ze maakte kennis met een Nederlandse vrouw die zich in Oeganda inzet voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze vrouw vertelde Zoë over haar zus Merette die het syndroom van Down heeft. "Ze gaf ook aan hoe moeilijk het is om ook in Oeganda goede zorg te bieden aan kinderen en volwassenen met een beperking" vertelt Zoë. "Haar verhaal gaf voor mij de doorslag om in de gehandicaptensector te gaan werken. Zij vertelde mij ook dat Merette bij Zozijn woont. Toen is de naam Zozijn bij mij blijven hangen. En laat ik nu werken op de locatie waar Merette woont. Hoe toevallig!”

Het werk dichtbij huis

Maar ook in Nederland hoorde ze mooie verhalen over Zozijn. “Thuis hebben we een café waar jongeren uit ons dorp bij elkaar komen. Een aantal daarvan werkt bij Zozijn. Zij vertelden over het dynamische werk, het contact met familie van de cliënten en dat geen dag hetzelfde is. Die verhalen spraken mij enorm aan. Ook kwam op de verjaardag van mijn vriendin altijd een oom die bij Zozijn woont. Daar had ik een enorme klik mee. Hijzelf, maar ook zijn moeder vertelden heel mooi over Zozijn. Na mijn buitenlandstages wilde ik graag werken in een omgeving die voor mij vertrouwd was. Na het eerste gesprek wist ik meteen: ‘dit is de plek voor mij.’ En het bevalt me heel erg goed.”

Puur en onbevangen

“Mensen met een verstandelijke beperking hebben een puurheid die ik niet kan evenaren. Ze benaderen de wereld zo anders dan hoe ik dat doe. Wat je levert krijg je dubbel en dwars van ze terug. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk en het is fijn dienstbaar te zijn voor een ander en een ander in zijn of haar kracht te zetten. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak te horen gekregen dat ze iets niet kunnen. Maar ze kunnen echt heel veel. Als ik ze vertrouwen, liefdevolle aandacht geef en onvoorwaardelijk accepteer dat ze mogen zijn wie ze zijn, dan kunnen ze stijgen tot hoogtes die ik misschien nooit kan bereiken. Puur omdat ik anders naar het leven kijk: ik kijk naar de valkuilen. Zij staan elke dag op en beginnen dan weer opnieuw: ze staan onbevangen in het leven. Ik leer hiervan. De intentie van mensen met een verstandelijke beperking is altijd goed. Het kan hooguit zijn dat ze een situatie proberen te begrijpen maar dat dat niet lukt en vastlopen. Dan probeer ik naast ze te staan en daarbij stil te staan. Om ze vervolgens weer op weg te helpen. Ze kunnen zowel verbaal als niet-verbaal zoveel zeggen! Dat vraagt van mij een speciaal setje oren en ogen. Het gevoel dat je een cliënt begrijpt is zo kicken!! Daarvoor heb je hun vertrouwen nodig maar dat kost wel tijd. De professionele liefde die ik voel voor mijn werk en een cliënt maakt mijn werk zo mooi.”

Bij Zozijn is veel mogelijk

“Toen ik hier, fris van de opleiding, begon merkte ik direct dat er tal van mogelijkheden waren. Als je het maar zelf vraagt. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heb ik op verschillende plekken binnen Zozijn gewerkt. Zo zag ik dat de groepen overal weer anders zijn. Nu werk ik op een woonlocatie met bewoners van verschillende leeftijden. Een aantal zijn 65+ en sommigen zijn rond de 20 jaar en wonen voor het eerst niet meer thuis. Hen help ik voor zichzelf te zorgen. Mijn werkzaamheden bestaan uit zorginhoudelijke taken, zorgdragen voor en bijdragen aan de methodische cyclus, contact met familie van de cliënt, bewindvoerders of behandelaren. We werken hier in een klein team en zijn goed op elkaar ingespeeld.”

We doen het samen

“Wat mijn werk ook zo leuk maakt is de samenwerking met collega’s. Zo kunnen we als team zeggen: ‘Laten we het voor deze cliënt gewoon eens proberen.’ Soms moet je buiten de lijntjes durven kleuren en dat vraagt professionele moed. Dat typeert voor mij de Zozijn-medewerker. Zozijn biedt de ruimte hiervoor en we kunnen met onze vragen bij diverse mensen binnen de organisatie terecht. Zo is er een teamcoach, een manager en zijn er uiteraard je collega’s. Ondanks de grootte van de organisatie zijn de lijnen erg kort. Ik vind onze zorgmedewerkers veerkrachtig. Dit geldt niet alleen voor de nieuwe en jonge medewerker maar ook voor medewerkers die al langer bij Zozijn werken. Medewerkers gaan echt voor de cliënten.”