Pleun
Soms denk ik: Oei, dat was wel heftig
Pleun begeleidt bij Zozijn cliënten met een intensieve ondersteuningsvraag. Daardoor maakt ze regelmatig mee dat een cliënt bijvoorbeeld iets niet wil, schreeuwt, slaat of bijt, spullen kapot maakt en contact afdwingt. Pleun wil leren begrijpen wat de achterliggende beweegreden van een cliënt is.
"Ik werk als leerling Specialistisch Ondersteuner in een woning op landgoed De Lathmer in Wilp. In dit huis wonen cliënten met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking met bijkomende problematiek als autisme, hechtingsproblematiek of een depressie. Iedere cliënt heeft andere ondersteuning nodig. Zo volgen enkele bewoners een individueel dagprogramma, dat van minuut tot minuut is uitgeschreven, zodat de dagen voorspelbaar en gestructureerd zijn. Dat creëert veiligheid. Dit werk is echt de uitdaging die ik zoek.
Kan ik dit wel?
De eerste escalaties die ik meemaakte waren heftig. Ik vroeg me af: "Kan ik dit wel? Doe ik het goed? Komt het door mij dat iemand agressief wordt?" Daar moest ik mee leren omgaan. Later kon ik het beter plaatsen: bepaalde handelingen van cliënten komen voort uit bepaalde situaties. Dat leer ik zien door de ervaringen zelf en door gesprekken met mijn collega's en werkbegeleider. Zo ontwikkel ik me en kan ik de bewoners meer bieden.
Soms denk ik na een enkele escalatie nog: "Oei, dat was wel heftig". Dan is er een kans dat je angst opbouwt en dat wil ik leren voorkomen. Het contact houden met een cliënt na een incident leer ik stap voor stap, bijvoorbeeld met een collega op de achtergrond.
Mooie momenten
Belangrijk vind ik de mooie momenten, de momenten dat cliënten ontspannen, activiteiten doen en ik ze uitdaag zodat ze zich kunnen ontwikkelen. Zo ga ik bijvoorbeeld fietsen met cliënten, maken we autoritjes, werken we in de tuin of knutselen we een kaart. Regelmatig komt een cliënt met een rake, verrassende opmerking uit de hoek, waar we samen om moeten lachen.
Met collega's creëer je een ontspannen sfeer, een veilig thuis. Ik wil bewoners het gevoel geven dat ze op iemand terug kunnen vallen, dat ze merken: "het maakt niet uit wat ik zeg, hoe ik handel of wat me overkomt, jij bent er voor mij".
Echt willen begrijpen
Wat je nodig hebt om dit werk te doen? Passie voor het samen werken met de cliënt en je moet echt willen begrijpen wat er in zijn of haar hoofd omgaat. Humor is ook belangrijk. Verder moet je stevig in je schoenen staan. Dat betekent dat je kunt omgaan met de handelingen van cliënten, relativeren wat er gebeurt en dat je erover kunt praten met collega's.
Goed gevoel
In het begin dacht ik: ik zoek de uitdaging op, maar ik weet niet of ik het aankan. Nu blijkt dat het best goed gaat. Ik heb nog wel hulp nodig, maar het gaat beter dan verwacht. Dat geeft een goed gevoel."
